Skip to content

A Köszönet hangján

Az Arrabona Városvédő Egyesület hálás köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik segítették és részt vállaltak a Győr 1849. augusztus 5-i visszafoglalásának alkalmából rendezett megemlékezésen.

Köszönjük Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselőnek az ünnepi beszédet, Rupnik Károly színművésznek a szavalatot, Vígh Attila Győri Lovas Nemzetőr Díszszakasz Egyesület elnökének és Herédi János a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség Pápai Huszár Egyesület elnökének és bajtársainak a díszelgést, Polczer Árpádnak a hangosítást.

Köszönjük valamennyi megjelentnek a közös ünneplésben való részvételt és együtt éneklést.

Győr, 2023. augusztus 6.

Az Arrabona Városvédő Egyesület közössége nevében
Szabó Gyula
elnök

Győr visszafoglalására emlékeztek a Radó szigeten

174 éve, 1849. augusztus 5-én Klapka György tábornok visszavette Győrt. Az eseményre emlékezést szervezett Szabó Gyula, az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke szombat délután. Mint mondta, Győrt ismét egyedülivé tevő eseményről van szó, amelyről Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő emlékezett meg a szép számú érdeklődő előtt a Radó szigeten.

Simon Róbert Balázs beszéde elején emlékeztetett rá: amikor a győriektől azt kérik, hogy Győr visszafoglalására emlékezzünk, akkor egyértelműen arról kezdünk el beszélni, hogy 1598. március 28-án éjszaka vették ostrom alá, majd foglalták vissza Adolf von Schwarzenberg és Pálffy Miklós csapatai Győr várát, melyet az oszmánok még a tizenötéves háború elején, 1594-ben kerítettek birtokukba. 

174 évvel ezelőtt, 1849. augusztus 3-án Klapka György honvédtábornok vezetésével a komáromi védsereg kitört a várat ostromló egyesült osztrák és orosz sereg szorításából. A kitörés elsöprő sikert aratott. A magyar csapatok győzelmének eredményeképpen Komárom teljesen felszabadult az ostromzár alól. A császári-királyi hadsereg II. hadteste teljesen széthullott, a honvédsereg ezzel a győzelmével elvágta Haynau utánpótlás vonalát. Az ellenségnek mind anyagi, mind emberi vesztesége hatalmas volt.

Klapka a győzelmes nap után azonnal egy mozgó hadtestet szervezett, melynek feladata Győr megszállása majd lehetőség szerint egy stájerországi és egy dunántúli hadművelet elkezdése volt. A sikeres kitörés után néhány napon belül – augusztus 4-én és 5-én az első honvéd egységek bevonultak Győrbe, majd augusztus 6-án maga Klapka és törzskara visszafoglalta Győrt – idézte fel a történteket a képviselő, aki arról is beszélt, hogyan született a Klapka induló. 
Egressy Béni, aki a szuronyos puska helyett karmesteri pálcát kapott és a komáromi Honvéd Zenekar vezetője kinevezést is elfogadta. Ekkor írta meg Győr bevétele előtt tisztelegve, vagy tán honvédjeinket lelkesítve az azóta világhírre szert tett Klapka-indulót, amit hivatalosan augusztus 4-én adták elő először Komáromban. Így azt is valószínűsíthetjük, hogy ezen induló által is buzdítva vonultak be honvéd hőseink Győrbe és tartották meg a várost egészen augusztus 15-ig.

Örülök, hogy ma itt a Radó szigeten együtt ünnepeljük ezt a valóban egyedi győri történelmi eseményt. Abban bízom innentől fogva lesznek, akik méltó emléket állítanak városunk Klapka-féle visszafoglalásának és az abban résztvevő hősöknek, minden év augusztus elején – fejezte be gondolatait Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, aki köszönetet mondott az eseményt szervezőknek.

A résztvevők együtt énekelték el a Klapka indulót, majd zárásként Vígh Attila, a Győri Lovas Nemzetőr Díszszakasz Egyesület elnöke elfújta a huszár takarodót. Az eseményen a Pápai 7-es Honvéd Huszáregyesület tagjai idézték meg a huszárokat.

Forrás: Kisalfold