Skip to content

Az Arrabona Városvédő Egyesület köszönetet mond minden győri polgárnak aki jelenlétével megtisztelte a 2024. március 28-án a volt Vaskakas Taverna és Kőtár területén a Győr töröktől való 1598. március 28-29-i visszafoglalása alkalmából tartott megemlékezést.

Kiemelt köszönet Dr. Dézsi Csaba András polgármesternek a szívből jövő ünnepi beszédért. Köszönjük a fellépő művészek, a Szabó Balázs és Jáger András alkotta Dressing Room műsorát, a Kapu Vára Hagyományőrző Egyesület és csapata, valamint a Kapuvári Hajdúk és Gartai Muskétások Hagyományőrsége megjelent hagyományőrző tagjainak Göncz Róbertnek, Pintér Péternek és Pintér Kristófnak előadását és hadi bemutatóját. Köszönet a dr. Bagi Zoltánnak a Győr MJ Város Levéltára igazgatójának és Székely Zoltánnak a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatójának a nagyszerű előadásokért. Nem utolsó sorban köszönet Lovag Kovács Balázsnak a Magyarországi Ókatolikus Egyház diakónusának a lelki elmélyülést adó közös imádságért.

Mindezek mellett köszönet illeti az eseményen derekasan helytálló aktivistáinkat, valamint a GYŐR-SZOL Zrt munkatársait.

Szép nap volt, a viharos szél dacára bőven ezer feletti látogatói létszám mellett délelőtt tizenegy órától délután négy óráig tartott a színvonalas és sokszínű rendezvény. Egyesületünk nem először tart nyílt bástyanapot, hiszen 2009-ben rendbe hoztuk az Új bástyát a Teleki utcában, és itt tartottunk igen jelentős, két napos rendezvényeket.

Azonban a mostani rendezvény különleges volt, abból a szempontból, hogy Dr. Dézsi Csaba András polgármester kezdeményezésére az esemény helyszíne a volt Vaskakas Taverna visszakerült Győr MJ Város Önkormányzatának tulajdonába, azaz újra a győri polgárok közösségé. Ez így van rendjén.

Eleget tettünk az egykori tisztes hagyománynak is, mely Győr visszafoglalásának ünnepét két napossá tette. Eleink idejében volt hálaadó Szentmise, körmenet a bástyákon, szeretetlakoma, de volt vitézi torna is. A köszönetnyilvánítás most a világi rendezvény okán történik, mert a Szentmise még hátra van. A Húsvét ünnepe most még különlegesebbé teszi a megemlékezést, mert a világi rész most megelőzte az egyházit, ez a 425 éves hagyományban most először fordult elő. Azonban megjegyezzük, Húsvét áldott ünnepének nem szerettünk volna konkurenciát.

Ebből adódóan a hálaadó Szentmise 2024. április 3-án, szerdán kerül megtartásra a Szent Ignác Bencés Templomban. Érdemes ide is ellátogatni, mert a Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesület és a Történelmi Vitézi Rend Nyugatmagyar Székkapitánysága igen nagy erőt fordított a méltó megemlékezésre. A hálaadó Szentmisét, mely 18.00 órakor kezdődik dr. Pápai Lajos emeritus megyéspüspök koncelebrálja, a megemlékezésen ünnepi beszédet mond dr. Pergel Elza alpolgármester, a KDNP győri elnöke. Az ünnepség során két több, mint 400 éves dicsőítő éneket ad elő a Győrújbaráti Dalkör, valamint több főrend is tiszteletét teszi. Úgyhogy aki a tegnapihoz hasonló varázslatos történelmi utazásban szeretne részt venni, az bátran jöjjön. Ugyanis immár teljes legénységi állománnyal vesz részt az ünnepségen a Kapuvári Hajdúk és Gartai Muskétások Hagyományőrsége, valamint az Európai Uniós Nemzetőrség, természetesen a Történelmi Vitézi Rend Nyugatmagyar Székkapitánysága és a Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesület dísz viseletben tisztelgő tagjai is jelen lesznek. A Szentmise után pedig vonulásra kerül sor a Dunakapu térre, ahol koszorúzás és gyertyagyújtás lesz a győri hősök, Pálffy és Schwarzenberg tábornok szobránál.

Az ünnep tehát folytatódik. Fontos feladata a győri polgárságnak, hogy a városvezetést segítve, tegye lehetővé, hogy március 29-e, Győr visszafoglalásának napja, a kereszténység igen jelentős ünnepe, valódi helyi ünneppé válhasson, minden polgártársunk a magáénak érezhesse, aktívan rész vehessen benne. Legyen mindez igazi helyi ünnep, de olyan, mely erejénél fogva ismét bevilágítani képes Európa sötétedő egét.

2024. március 29.

Szabó Gyula elnök

További cikkek olvashatóak a Győr+ és a Kisalföld oldalán.