Skip to content

Győri beszélgetések

A bombázás és ami mögötte van

Szabó Gyula Szent László díjas építész, az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke látogatott ismét a Győr+ szerkesztőségébe, hogy beszámoljon a 80 évvel ezelőtti angolszász bombázások kronológikus történéseiről, családi szálakat is megpendítve.

A Magunk Köztben az elnök úr számos olyan időpontot előhoz, ami valóban megmutatta a háború embertelen mivoltját, az értelmetlen terrort, az emberiség elleni merénylet sorozatot. Olyan események voltak ezek, melynek pusztító ereje semmihez sem mérhető, rengeteg civil emberáldozatot követelő terrorbombázások, melyért soha senki nem kért még bocsánatot. Mi ez a Hirosima, Nagaszaki ellen elkövetett atomtámadáshoz képest – gondolhatnánk – de nekünk győrieknek ez is fáj nagyon, lelkünkbe ívódott.

Szabó Gyula beszélt városunk 1945. március 28-i végleges felszabadulásáról ami után jöttek a „felszabadító” szovjetek végig erőszakolva Európa asszonyait, lánykáit, rengeteg betegséget, kórt hozva magukkal és 1991-ig élvezhettük társaságukat a mi pénzünkön. Soha többé háború!

Szabó Gyula, az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke értékelte 2023-at

Szabó Gyula Győr Szent László díjas építésze, az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke értékelte a tavalyi évet. Az elnök, a csángóknak történt gyűjtéstől kezdve az 1598-as vár visszafoglaláson át Győr amerikai bombázásáig bezárólag kitért részletesen az év érdekességeire. Aki meghallgatja az interjút, beírhatja a naptárába az idei jeles eseményeket is.

Csángó túrák, műemlékvédelem, megemlékezések | Évértékelő Szabó Gyulával

Szabó Gyula lokálpatrióta építész, Győr Szent László-díjasa tartott évértékelőt a Kisalföld stúdiójában. Csángó túrák, műemlékvédelem, megemlékezések szerepeltek az idei évben az Arrabona Városvédő Egyesület tarsolyában, ezek minden bizonnyal folytatódnak 2024-ben is. Jövőre számtalan olyan esemény lesz, amely kerek évfordulós, ezeket ismertette az elnök, aki áldott karácsonyt kívánt a hallgatóknak.

Mesteri mesterségek – Czvikovszky Tamással beszélgettünk

Czvikovszky Tamás író, lokálpatrióta összefoglalta beszédében az általa írt, szerkesztett trilógia könyveit, cím szerint: A nyugat kapuja, Mesteri Mesterek 1 illetve Mesteri Mesterek 2. részét. Szalay Gyula, Lakatos Gy. László munkáját dicsérte Tamás és kiemelte a legújabb kötetben Nagy István és Torma Attila szerepét.

Megemlékezés, Szászkútfalu, műemlékvédelem

Szabó Gyula és Fias Ferenc, az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke és alapító tagja látogatott el egy kötetlen beszélgetésre stúdiónkba és élményeikről elmeséltek. Múlt héten megemlékezést tartottak az amerikai bombázások áldozatainak az egyetem prominenseivel, de a kicsiny moldvai csángó településről Szászkútfaluról is meséltek, az ottani emberek mindennapjairól, nehézségeikről, örömeikről. Az interjúban szóba került Győr értékeinek, műemlékeinek méltó megóvása, hiszen az ország műemlékekben harmadik leggazdagabb város a megyeszékhely.

Egy kicsiny moldvai csángó településről Szászkútfaluból tértek haza és minden egyes alkalommal új inspirációt merítenek a folytatáshoz, várva a következő helyszínt ahol tárt karokkal várják Őket. Az interjúban mindezek mellett szóba kerültek városunk értékeinek, műemlékeinek méltó megóvása mellett az építészeti lehetőségek kiaknázása lokálpatrióta gondolatok mentén.

A Mélyvíz mai vendégei Szabó Gyula, az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke és Csikós Sándor alapító tag. Herkely Ákosnak arròl mesélnek, hogy ismét útra kelnek az ezeréves határon túlra, hogy segítsék az ottani moldvai csángókat.

Csángóknak gyűjt az Arrabona Városvédő Egyesület

Szabó Gyula, az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke, elmondta, minden évben kétszer ellátogat a csapat az ezeréves határon túli területekre, ahol egyre kevesebb magyar szót hallani már, ezért hívja fel a figyelmet sz elnök az adakozás fontosságára. A beszélgetésben szó esik Klapka György győri szerepvállalásáról és a közélet züllöttségéről is.

Szabó Gyula, az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke a podcastben felhívja a figyelmet egy elfeledett történelmi eseményre, mely Klapka Györgyhöz köthető és minden évben illene megünnepelni. Mi is ez? A beszélgetésből kiderül.

A Vaskakas Taverna rengeteg lehetőséget biztosít a városnak, ha már visszavásárolta – mondta Szabó Gyula, majd kitért az elmaradhatatlan csángó gyűjtésre is, hiszen ismét a „Magyarok Házának” segítenek egy kis településen, ahol nagy a szükség.

A „Mélyvíz” első adásának vendégei Kovács László Győr Vármegyei Jogú Város Levéltárának szakembere és Szabó Gyula az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke. Az urakkal Herkely Ákos megvitatta az élet dolgait, a „Vaskakas Taverna” adta lehetőségeket, Klapka Györgyöztek is serényen, olyan dolgok derültek ki amit kevesen tudnak csak. Város szeretet, tenni akarás, lokálpatriotizmus, elszántság. Ez jellemzi a „Mélyvíz” első adásának interjúalanyait.

Szabó Gyula, Győr Szent László díjasa a beszélgetésben megköszönte az Arrabona Városvédő Egyesületnek támogatását és állhatatos munkáját.

Beszél folyóink hajózhatóságáról, ennek turisztikai lehetőségeiről, a múltról, amikor még vízi kereskedelmi útvonalként tekintettek a Mosoni-Dunára. A Vaskakas Taverna főnix madárként történő újjáéledéséről is szolgál pár ötlettel, nem elfeledve, hogy az a vár része, és egy bemutatandó kazamata rendszer húzódik alatta.

Szabó Gyula, az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke látogatott el ismét stúdiónkba, aki mindig érdekfeszítő adalékokkal lát minket el a város történelmét illetően, de most valóban olyan dologgal készülnek június 4-én, ami még nem volt városunkban.

Szabó Gyula, az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke a 425 évvel ezelőtti csoda részleteit taglalja, amikor a város a „Kereszténység Védőbástyája” címet megszerezte Pálffy és Schwarzenberg hadnagy leleményessége révén.

1598 március 29-ben, négy év török uralom után ismét keresztény kézben a vár. „Vérbástya”, „Raaber Kreuz”, petárda használat, Vaskakas. A városvédők emlékhelyet létesítettek a két hősnek, Czapp Józsefnek és Németh Jánosnak, akik 78 évvel ezelőtt nem engedték felrobbantani az aláaknázott Pálffy hidat német és szovjet golyószórók tűzében. Az egyesület tagjai a június negyedikei megemlékezésre készülnek, de ennek részletei derüljenek ki a beszélgetésből.

A beszélgetésben szó esik a közelgő március 15. győri vonatkozású történéseiről, a Fülesbástyáról és az 1598-as vár visszavételről, melynek 425 éves évfordulóját ünnepeljük 29-én.

Szabó Gyula építész, az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke fogadta el Ákos meghívását. Csángó misszió, Torkos kastély, Klapka György, turul madár szobrok és még megannyi téma kerül terítékre.

Herkely vendége Szabó Gyula, az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke. Szeptember 15-én indulnak ismét a moldvai csángókhoz Somoskára és Klézsére. Gyűjtést szerveznek, hiszen Ők nagyon jól tudják, hogy jobb adni, mint kapni.

A stúdióban Szabó Gyula, az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke. Beszél az egyházmegyei kincsek elrejtéséről, a napóleoni háborúkról, a nemzeti emlékparkról de szóba kerül a csángó gyűjtés is.