Skip to content

A révfalui nagy fal

Nem kell már Berlinbe menni drága pénzen, hogy ott turistalátványosság gyanánt az egykori fal néhány mára meghagyott szakaszát megtekintsük. A berlini fal úgy gondolta, ha Mohamed nem megy a hegyhez, hát a hegy megy Mohamedhez. Oda is költözött a Szövetség utca és az Új Bácsai útnak nevezett új út és rámpa partjára, Somogyi képviselő regnálásának és asszisztenciájának idején. Kevés ember mondhatja el magáról, hogy az általa képviselt városrészben turistalátványosságot hoz létre.

Próbálkozott is sokáig Révfalu arculatának átszabásával, végül sikerrel járt. Somogyi képviselő mindjárt itteni landolása után munkához látott. Ide rittyentette a Kővitorla szobrot, melynek már neve is maga volt az önellentmondás, térformáló, közösség alakító hatása pedig ugyanehhez hasonlatos. Bravó, Képviselő úr.

Aztán jött a fanyesés, lombtalanítás amerre a szem ellát, bravó.

Aztán sikerül Erzsébet királyné emlékoszlopát a nagy reterát, a révfalui átemelő szagzónájába (közvetlenül mellé) sikeríteni, nagyon jó.

Emellett eltűntek Révfalu emblematikus épületei úgymint a Káldy villa, a Holler ház, az Ady E. utcai villa, a Rónay J. úti villasor és a Szövetség utcai polgárházak java.

Helyettük lett a körforgalomnál rettenetes lakókaptár cipős doboz arculattal, Révfalu pedig komp-ország, átjáróház lett. Bravó, Képviselő úr!

Az Új Bácsai utat végül kurta rámpával, tövében tökélete buszmegállókkal sikerült összekötni a Szövetség utcával, hogy minek, azt már nem is kérdezzük. És végül jött a fal, a nagy fal, a nagy beton fal a városrész közepén, már csak a Brandenburgi kapu hiányzik rá. Kíváncsiak volnánk, vajon mit szólt volna Somogyi képviselő, ha mondjuk az ő kis Batthyány téri háza elé épült volna föl e műremek, hiszen ott is gyűjtőút húzódik? Ha nem az ottani utcákat lehetetlenítették volna el a furcsa lakóhely körüli egyirányúsítással, hanem védekezés gyanánt oda húznak egy ilyet. Akkor is sajnálkozott volna, hogy emberileg megérti, Képviselő úr?

Ha emberileg megérti, akkor miért hagyta, mert szakmailag nem érti az nyilvánvaló. Üveg fal? Plexi fal? Élt már négy méter magas ilyen fal mögött? Érti a fizikát? Legalább az elemi iskolában tanultakra emlékezzen, tudja a gyűjtő lencsére. Emlékszik már mit csinál az? Fényt gyűjt, hőt generál, mert a lencse az csak ilyen, nem olyan amit a Duna bástya fokára erőszakoltak, mert az tükör, hát nézzen bele végre Somogyi képviselő úr!