Skip to content

Győr visszafoglalása 2.

Sajnos nagyon kevesen tudják, milyen nagyszerű ünnep köszön ránk augusztus 6-án.

1849. augusztus 1-én Klapka György honvédtábornok vezetésével a komáromi védsereg kitört a várat ostromló egyesült osztrák és orosz sereg szorításából, Ács község határában gyakorlatilag ronggyá verve azt augusztus 3-án (herkálypusztai csata) és a jelzett 6-i napon maga Klapka és törzskara is elfoglalta Győrt. Az első honvéd egységek már 4-5-én visszafoglalták Győrt.

1849 júniusában egy súlyosan sebesült honvéd megszökött a hatvani hadikórházból, átbotorkálva a frontokon mankóval fegyveres szolgálattételre jelentkezett Komáromban és kérte, hogy Klapkával személyesen találkozhasson. Kérése meghallgatást nyert, de a találkozó alkalmával a fővezér megtiltotta a honvédnek a fegyveres szolgálatot, közölvén vele, hogy Ön egy nemzeti kincs. A „lelepleződött” Egressy Béni a szuronyos puska helyett karmesteri pálcát kapott és a komáromi Honvéd Zenekar vezetője kinevezést is elfogadta. Akkor írta meg Győr bevételének tisztelegve, vagy tán honvédjeinket lelkesítve az azóta világhírre szert tett Klapka Indulót. Hivatalosan augusztus 4-én adták elő Komáromban először. Így valószínű, hogy ezáltal az induló által is buzdítva vonultak be honvéd hőseink Győrbe, sokan szülővárosukba, és tartották meg egészen augusztus 15-ig.

Miért jeles alkalom ez? Mert ahogyan Vörösmarty is mondja a Szózatban:

„Szabadság! itten hordozák
Véres zászlóidat,”

Bizony Győr volt az utolsó szabad magyar város, melyet egy egész világ ellenében magyar hősök foglaltak vissza, azaz a szabadság véres zászlóit tényleg itt hordozták Hazánkban utoljára. Amikor augusztus 13-án a Magyar Honvéd Fősereg Világosnál már letette a fegyvert, Győr még mindig szabad város volt, tartotta a bátor honvéd sereg.

Nem másodsorban, Egressy Béni Klapka indulója, melyet a Győrnek visszavevő hősöknek szentelt, azóta is bátorságot és hitet önt minden jóérzésű honfitársunkba az óvodástól az aggastyánig.

Győr második visszafoglalása emlékezetére még Győr Kereszt is épült a döntő ácsi csatahelyen. Az kicsiny emlék obeliszk talán ma is áll az ácsi határban. Az osztrákok annyira féltek e győri eseménytől, hogy csak 1870-ben engedték a kisméretű obeliszket (emlékkövet) felállítani.

Ünnepeljük meg idén együtt ezt a valóban egyedi győri eseményt, és ettől fogva minden évben.

Győr, 2023. július 14.

Szabó Gyula elnök
Arrabona Városvédő Egyesület

Az augusztus 3-ai eseményről készült cikk elolvasható a Győr+ weboldalán.
A megemlékezésről készült videó megtekinthető itt: