Skip to content

Volna még mit tisztítani

Bizony volna még mit megtisztítani, gondolja az ember a Kisalföld napilap e hó 13-án kelt cikke nyomán. Az írás az Úgy tudjuk internetes hírportál figyelemfelkeltő írása nyomán jelent meg, és adta hírül, hogy egy Nagy Barbara nevű győri hölgy a Dunakapu mélygarázs egyik ablakfelületét megtisztította. Azért is köszönet, hogy felhívták a figyelmet, hogy csekélyke feltárt darabja a jobb napokat látott Duna bástyának egy kis ablakból a mélygarázs egy zugából látható, meg azért is, hogy a koszos üveget megtisztították. Így igazolódott be az egykori „igazmondás” a vezetői szájból, hogy a bástya feltárt elemeit bemutatják. Arról nem szól az egykori ígéret, hogy milyen módon, megígértem, bemutatjuk. Hát gyönyörű, és főleg méltó. Őseink Hazát, Kereszténységet védő harcának helye, vérük hullajtása, áldozatuk, akár életük áldozatának megszentelt kövei, szent romok. Jó példa a Duna bástya esete most a Vérbástya ugyanilyen maradékait betonszarkofágba nyomorítók előtt. Így tiszteli hát e kor a Hősöket, így emlékszik hálatelt szívvel rájuk. Mélygarázs, benzinbűz és klozett ablak, a Hősök, Pálffy és Schwarzenberg szobra meg a ganédombon. De lám ilyen a magyar, jön egy hölgy, korunk hőse és megtisztítja az ablakot. Mivel nem a rombolásra, hanem az építésre esküdtünk mi Arrabonások, megmutatjuk a kedves segítőnek címezve, mit is kéne ott még látni, és főképp milyen módon.

Az egykori ásatás dokumentumai jól mutatják. hogy bőven rejt itt a föld értéket, sajnos a leglátványosabb bástyarészt a „fület” nem tárták fel. Pedig az ágyúlejáró ide vezet, itt volt a fedett, boltozott ágyúterem és a hozzá tartozó mellékterek.

Véleményünk szerint ezek ma is feltárhatók, bemutathatók, mégpedig a tér felületének zavarása nélkül.

Ehhez a délnyugati szegletben feltárás kellene, de megkockáztatjuk, amikor a jelenlegi kőtárnál is alkalmazott bányászati jellegű 1968-ban sikeres feltárás is működne. A nagyszerű terek hasonlatosak lennének a kőtáréhoz (Sforza félbástya), hiszen építészeti analógiákról van szó. A Duna bástya, mint reneszánsz új olasz rendszerű szögleterőd így tudná csak valódi arcát megmutatni, így volna értelmezhető. Be kell tudni gyalogosan járni az egykori ágyúlejárót és a kazamata alsó tereit. Nos ez már valódi élmény, és nem egy poros ablakból a forgolódó autók közül tehetnénk meg mindezt, hanem testközelből, tapinthatóan és térélménnyel. Ugyanezt tapasztalhatnánk az Új bástyánál is, ha nem volna akváriumokkal eltakarva a lényege.

A kőtár udvara, mint átélhető példa és élmény.

Az élmény bevilágítókkal, részleges üvegfödémmel katartikussá fokozható.

Kedves Nagy Barbara, amíg ezen gondolkodunk, köszönjük az ablak tisztítást!

Győr, 2022. július 17.

Arrabona Városvédő Egyesület