Skip to content

Győri beszélgetések

Szabó Gyula, az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke látogatott el ismét stúdiónkba, aki mindig érdekfeszítő adalékokkal lát minket el a város történelmét illetően, de most valóban olyan dologgal készülnek június 4-én, ami még nem volt városunkban.

Szabó Gyula, az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke a 425 évvel ezelőtti csoda részleteit taglalja, amikor a város a „Kereszténység Védőbástyája” címet megszerezte Pálffy és Schwarzenberg hadnagy leleményessége révén.

1598 március 29-ben, négy év török uralom után ismét keresztény kézben a vár. „Vérbástya”, „Raaber Kreuz”, petárda használat, Vaskakas. A városvédők emlékhelyet létesítettek a két hősnek, Czapp Józsefnek és Németh Jánosnak, akik 78 évvel ezelőtt nem engedték felrobbantani az aláaknázott Pálffy hidat német és szovjet golyószórók tűzében. Az egyesület tagjai a június negyedikei megemlékezésre készülnek, de ennek részletei derüljenek ki a beszélgetésből.

A beszélgetésben szó esik a közelgő március 15. győri vonatkozású történéseiről, a Fülesbástyáról és az 1598-as vár visszavételről, melynek 425 éves évfordulóját ünnepeljük 29-én.

Szabó Gyula építész, az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke fogadta el Ákos meghívását. Csángó misszió, Torkos kastély, Klapka György, turul madár szobrok és még megannyi téma kerül terítékre.

Herkely vendége Szabó Gyula, az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke. Szeptember 15-én indulnak ismét a moldvai csángókhoz Somoskára és Klézsére. Gyűjtést szerveznek, hiszen Ők nagyon jól tudják, hogy jobb adni, mint kapni.

A stúdióban Szabó Gyula, az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke. Beszél az egyházmegyei kincsek elrejtéséről, a napóleoni háborúkról, a nemzeti emlékparkról de szóba kerül a csángó gyűjtés is.

Hozzászólások