Skip to content

Ismét a Püspökerdőről

Győr városának fejlődése szoros összefüggésben áll a Püspökerdőnek, mint a város legnagyobb zöld területének, avagy “zöld tüdejének” megítélésével. Az Arrabona Városvédő Egyesület kiemelkedő fontosságúnak tartja a Püspökerdővel kapcsolatban kialakított álláspontot. A város zöld programjában az első helyen kell állnia a Püspökerdő helyes kezelésének. Az eddigi helytelen anti-ökológiai gondolkodást fel kell váltani a teremtő környezet-tudatosságnak, úgy elméletben, mint gyakorlatban.

Az Arrabona Városvédő Egyesület teljes mértékben egyetértett azzal a városvezetői döntéssel, amely leállította egy 520 férőhelyes gigantikus szálloda építését, melynek céljául az EYOF kiszolgálását jelölték meg. A terv építési engedéllyel rendelkezik, mivel a rendezési tervet a kialakult módi szerint – az időbeliséget felcserélve – az elkészült tervhez igazították! A mai napig nem történt felelősségre vonás a szabálytalanságért!

A leállítás azonban nem elég, az engedélyezési tervet sürgősen vissza kell vonni és érvényteleníteni kell. A rendezési tervet az új rendezési terv kiadásáig helyre kell állítani.

A későbbi hasonló trükkök elkerülésére a Püspökerdő területét védettség alá kell helyezni, a gazdasági erdőből jóléti erdővé történő alakításával. A Rábca ligetet, a megszüntetni tervezett Rábca medret és szűkebb környezetét is a Püspökerdő részének kell tekinteni és eképp kezelni, rajta nem luxusvilláknak, hanem a vizes környezetnek kell uralkodnia.

Az Arrabona Városvédő Egyesület a város új zöld programjának kialakításához azt az alapvető célt javasolja, hogy a Püspökerdő továbbra is maradjon meg a város kiránduló- és szabadidőparkjának. Azonban intenzívebb önkormányzati segítséggel és teremtő, előremutató ötletek megvalósításával. Ebben egyesületünk minden tőle telhető támogatást megad, mert biztosak vagyunk abban, hogy az eddigi áldatlan állapotokat végre felváltja az együtt gondolkodás és cselekvés kora.

A 80-as években árvízvédelmi okokból kettévágták a területet, amit most egy gyalogos, és kerékpáros híddal kellene összekötni - látványterv: Martini Gábor

Az AVE már korábban, 2015. április 4-én a kajak-kenu pálya építés kérdésében részletesen foglalkozott a Püspökerdő sorsával egy értekezésben, és álláspontja azóta sem változott.

A Püspökerdő hosszú távú programját az alábbi, általunk is javasolt programra kell építeni:

– szabadidő park,
– kiránduló terület,
– lakossági sportolási lehetőség,
– kalandpark,
– győri arborétum.

Mindezt szakemberek bevonásával egy 20-30 éves program keretében képzeljük el. Az építési program az előzőeknek megfelelően csak a fentieket kiszolgáló, földszintes, tájba illeszkedő épületek lehetnek.

Az Arrabona Városvédő Egyesület bízik abban, hogy a majdani városvezetés mérlegeli javaslatainkat, és a megvalósításnál figyelembe veszi észrevételeinket. A Püspökerdő Győr tüdeje, egészségünk egyik fontos záloga, nem pedig uborkafára felkapaszkodott milliárdosok aranybányája, extra-profit termelő ügyleteik helyszíne.
 

Arrabona Városvédő Egyesület
2020. január 24.