Skip to content

Megemlékezés az 1944. november 17-i terrorbombázás áldozatairól

torkoskastély1944. november 17-én szörnyű tragédia helyszíne volt Révfalu. Az akkor már Győrt nem támadó amerikai vadászgépek rendre városunk felett haladtak át németországi célpontjaik irányába. A bevetések után ugyanezen a légi útvonalon tértek vissza észak olaszországi bázisaikra.
Nem volt ez másként azon a ködös novemberi napon sem: a bombázók Németország légteréből visszatérve észlelték, hogy lakott terület felett haladnák át, és elszórták megmaradt gyilkos terhüket. Győrben a város üzemei ekkor már romokban hevertek, a megmaradtak viszont továbbra is termeltek, így a férfiak napközben elmentek dolgozni, az asszonyok és a gyerekek pedig otthon maradtak.
Ekkor érte a várost a légiriadó, a szirénák jelezték, hogy halálos veszedelem közeleg a felhők közül. A környékbeliek az egyetlen remélt biztonságot nyújtó helyre szaladtak, a Torkos-kastély boltozott pincéibe. Az épület egy valódi reneszánsz kis kastély volt, ami túlélt törököt, kuruc háborúkat, árvizeket és tűzvészeket. A sok asszony és gyermek ezen ódon és vaskos falak közé húzódtak a bombák elől, senki nem gondolta, hogy valójában saját sírboltjukba szállnak alá.
Egy nagyjából 600 kilós bomba találta telibe az épületet, ami szinte azonnal semmivé lett. A boltozott pincék java beszakadt, maga alá temetve mindenkit, s akik mégis megmenekültek, azok elől az omladék zárta el a menekülés útját. A repülők elszórtak még néhány időzített bombát is, melyek a későbbi mentést nehezítették, a segítségre siető katonák és civilek napokig nem tudták a rommá lett kastélyt megközelíteni.
A hangok és a kaparás neszei a föld alól harmad napra aztán végleg elhalkultak. Az apák az őrület határán a romok szegélyén, a családok Kárón ladikján ültek, a révfalui pap pedig sok tucat testnek adta meg a végtisztességet a temető platánfái alatt.
A romok az 1970-es évek elejéig voltak még láthatók, majd az egykori kastély helyére KISZ iskola létesült, mely később az Egyetem Jogi Karának adott és ad ma is otthont. Az Arrabona Városvédő Egyesület 2009. november 17-én a Széchenyi István Egyetem vezetése jelenlétében átadta az értelmetlen bombázás áldozatainak emlékezetét hirdető keresztet az Áldozat utcában, mely alkalomra szervezett kis ünnepségen az itt elhunytak közül többnek még élő rokonai is megjelentek. 6 év elteltével,
2015. november 17-én délután 5 órakor az emlékezés gyertyáit és mécseseit helyezzük a felállított keresztnél, mely alkalomra szeretettel várunk mindenkit.