Skip to content

Nyílt levél Borkai Zsoltnak

Tisztelt Polgármester úr!

Az elmúlt éves során nyilvánvalóvá vált, hogy vannak köztünk alapvető nézetbeli különbségek, melyek számos pengeváltás és félreértés forrásai voltak. A vita, mely a Duna-bástya és a történelmi belváros arculatáért, patinás hangulatának megőrzéséért folyt, az Ön javára és ízlése szerint dőlt el, ennek szombaton, a tér és a mélygarázs avatásán hangot is adott. Emiatt nem ragadnánk ismét tollat, tegyük most félre az ellentéteket és fogjunk össze, mint a városát igazán szerető győri polgárok olyan kérdésekben, melyek még nem tekinthetők lezártnak, jobbíthatók, hasznosabbá tehetők mindnyájunk számára.

Az egyik ilyen téma a győri folyópartok rehabilitációjának nevezett, egyfajta sajátságos mederszűkítés, mely jobbára csak fairtásban és a rakpart kikövezésében manifesztálódik. Igen szerencsés pillanatban vagyunk, mert a Duna-bástya alatti partszakaszon még nem kerültek visszafordíthatatlan állapotba a mederszűkítés munkálatai. Látszik, hogy a belvárosi rakpart ezen szakasza hasonló rézsűs kialakítást nyer majd – mint amilyen évtizedeken át volt –, ami meglátásunk szerint súlyos hiba. Amikor az Ön műszaki tanácsadói „kölcsönvették” az egyesületünk által bemutatott rakpartra vezető út vázlatos elképzeléseit, és a jelenleg is látható szerencsétlen megoldást kiötlötték, várhattak volna még néhány hetet, hogy bemutassuk a megvalósításra javasolt tervünket. Mivel azóta sok év telt el, jól látszik, az alsó rakparti út abban a formában, ahogy Önök elkészítették, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, sokkal inkább csak műszaki nyűg lett a nyakunkon. De minden kedvezőtlen megoldás javítható, korrigálható, és ennek most van itt az ideje.

A jelenlegi megoldás elsősorban azért nem jó, mert a leívelő út a nagyságrenddel nagyobb gyalogos forgalmat keresztezi, másodsorban pedig azért, mert túl szűkre és rossz ívűre alakították a rakpartra vezető szakaszt a Kossuth-hídnál, nincs meg a híd alatti magassági űrszelvény, és nem utolsó sorban megfosztotta az út keresztmetszeti kiterjedése a Belváros északi kapuját a parkolóhelyektől (500 ingyenes parkolóhely szűnt meg a rakparton, a mélygarázs és a környezet rendezése pedig alig 320 új, ám fizetős parkolóhelyet eredményezett ugyanitt). Az Önök megoldása nemhogy közelebb vitte az embereket a folyóhoz, hanem egyenesen elrekesztette attól őket, az első kis árvízi löttyentéskor le kell zárni a gépjármű forgalom elől még a Kossuth hidat is – ez pedig egyenesen tragikomikus, ha visszaemlékszünk arra, mennyire zavartalan volt a közlekedés azelőtt ezen a környéken.

Mi, városvédők a helyzet javítása érdekében az alábbi javaslatokat tesszük most le Ön és szakmai stábja elé átgondolásra:

Az alsó rakpartot a belvárosi oldalon a Duna-bástya alatt szélesítsék ki, akár azon az áron, hogy a szemközti révfalui oldalon nem kerül sor erre. A rakpartszélesítést a belvárosi oldalon a jelenlegi rézsűs partfal alján emelt függőleges partfallal oldják meg. Ez a megoldás semmivel sem kerül többe, mint a jelenleg tervezett, előnyei viszont azonnal megmutatkoznak, jelentős területet nyerhet a belváros, sok elveszett parkolóhely pótolható, és lehetőség nyílik egy rangos sétány kialakítására is. A függőleges partfal tetején, a rakparti szinttől mérve legalább 140 cm magas védfalat kell emelni, hogy a kisebb mértékű, de gyakori kiöntések ne okozzanak fennakadást a rakpart használatában, ezzel párhuzamosan pedig az út vízelvezetését is meg kell változtatni. A függőleges rakparti fal egyszerű és olcsó kikötőt biztosíthat a folyószakaszt behajózni képes vízi járművek számára, így válhat a tér Győr vízi főterévé és a Szigetköz méltó kapujává. Ezzel a megoldással jobban megközelíthetőbbé és használhatóbbá – lüktetővé – válik a történelmi Belváros, az itt található üzletek és vendéglátóhelyek, jelentős értéknövelő hatású beruházásról van tehát szó. Ennek megvalósítása most még lehetséges, később kényszerből lesz szükséges, hatalmas többlet közpénzből.

Mindezekhez a józan belátás mellett azonnali hatalmi beavatkozást is igénylő döntésre van szükség. A város vezetése és a kormányzat is egy párton áll, ennek Ön a helyi vezetője, úgy véljük mindez nem is olyan nehéz ebben a helyzetben.

Tisztelettel

Arrabona Városvédő Egyesület