Skip to content

Arrabonások a csángók földjén

Ismét Moldvában járt az Arrabona Városvédő Egyesület, a  segélyútra szeptember közepén mentek az egyesület tagjai. Ezúttal Szászkútra, a Magyar házba vittek taneszközöket.

Azon a vidéken kevesen beszélik már a magyar nyelvet, mert lehetőségük sincs azt megtanulni. Ebben szerepet játszanak a nehéz életkörülmények, a román asszimilációs törekvések, de a kellő támogatás hiánya is. Szászkút viszont példa. Itt az elmúlt és idei év során a Magyar Kormány támogatásával Magyar ház épült, jól felkészült, fiatal és ambiciózus tanítók kezdték el a kisgyermekek magyar nyelvi képzését. A „nagy” óvodásoktól a „kisiskolásokig” érkeznek a nyelvet és a hagyományokat elsajátítani, megismerni.
Elhatároztam, hogy megénekeltetem a gyerekeket, melyet az útról készített és a Győr+ Médiában is látható úti film meg is örökített.
– mondja Szabó Gyula, az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke.

A dallampróba után a kiosztott szöveg segítségével felcsendült a „Tavaszi szél vizet áraszt” című népdal, mely talán száz éve hallatszott itt utoljára. A dal varázsereje és a gyermekszívek tisztasága megtörte az átkot, Szászkút-faluban kisarjad a magyar vetés, terjed a magyar szó. Ez a generáció, melyet mi elindítottunk, lesz az, aki viszszatanítja majd mindazokat, akik hajlandóak a nehézségek ellenére is magyarnak maradni.

– hangsúlyozta az elnök.

A Szeret folyó mentén, az Etelköz határán élnek még azok a magyarok, akik Árpáddal nem jöttek a Kárpát-medencébe.
Ne a távoli keleti pusztákon keressük elődeinket, hanem itt az Etelközben, mert ők velünk élnek itt és most. Tudjuk, hogy a nemzet határai messze túlnyúlnak az országhatáron, és itt most valódi történelmi tett, nemzetmentés történt.
– mutatott rá Szabó Gyula.
 
A kétmillió forintnyi adomány, melyet győriek adtak össze, célba ért, a legjobb helyre jutott.
 
Forrás: Győr+