Skip to content

Gyűjtés a csángó magyar gyermekek anyanyelvi oktatásáért

Gyűjtés a csángó magyar gyermekek anyanyelvi oktatásáért

 

Az Arrabona Városvédő Egyesület a sok éve tartó hagyományt folytatva, 2022-ben ismét karitatív gyűjtést szervez a moldvai csángó magyar gyermekek magyar nyelvű tanításának elősegítéséért.

 

A magyar nyelvű tanulás ügye Moldvában a csángó magyarok számára a megmaradással azonos, ezért változatlanul kiemelt nemzeti ügy. A csángó magyarok nyelvének megmaradását – azaz a közös nyelvünknek ottani megmaradását – nekünk, itteni magyaroknak kell segítenünk. Ha a rendszeres segítségünk elmarad, vagy akár csak gyengül, az ott folyamatosan jelen levő erőszakos asszimiláció végképp elmossa ezt az igen jelentős magyar szigetet. Az Etelköz határvidéken ősi nyelvünk, kultúránk végveszélyben van!  

 

Magunkat ismételjük, de újra kérjük:

Aki már eddig is adakozott, az adakozzon most is, mert már tudja, hogy mekkora szükség van az adományokra, hogy mekkora az ügy súlya!

Aki még nem adakozott, tegye meg!

 

Kedves adakozó Barátunk, ne feledd: „A jókedvű adakozót szereti és megáldja az Úr!” Ennek bizonyságát a lelkes segítők és a misszió tagjai életükön tapasztalják, és igaz hittel meg is vallják.

 

Az adományokat idén a tőlünk mintegy ezeregyszáz kilométerre fekvő Somoska és Klézse falvakba juttatjuk el, ahol szakavatott, már sok éve gyakorló magyar pedagógusok és oktatási szakemberek fogadják.

 

Milyen adományt várunk:

  • Kisiskolás első osztályosnak való olvasókönyvet, írás-olvasás munkafüzetet, mesekönyvet, gyermekeknek hasznos irodalmat, nyelvtan könyvet, írás füzetet, tollat ceruzát, papírt, festéket, színes ceruzát.
  • Olyan oktatási segédeszközöket is szívesen fogadunk, mely a magyar oktatás ügyét előre viszik, például digitális segédeszközöket;
  • Pénzadományt is elfogadunk, akár utalással is. Sokéves tapasztalataink alapján tudjuk, mely eszközök létfontosságúak – ezeket beszerezzük, mint ahogy eddig is.

A beérkezett adományokat a saját költségünkön juttatjuk célba.

 

Aki még nem ismeri az egyesületünket, kérjük, nézze meg a különféle közösségi média felületeken megjelent számos, a segítő munkánkat bemutató filmek valamelyikét. 

 

Az adománygyűjtés időszaka:     2022. augusztus 1. és 2022. augusztus 31. között,

                                                           minden nap (vasárnap és ünnepnap kivételével),

9:00-17:00

Helyszínek:                                        Győr Páskom u. 104./a.

Győr, Somos u. 16.

Győr, Tábor u 5./a.

A gyűjtés tárgyi eszközeiért felel:    Id. Csikós Sándor elnökségi tag, +36-70-3680368   

Fias Ferenc elnökségi tag, +36-30-9365207

Az egyesület bankszámla száma:   MKB Bank ZRT 10300002-10474886-49020016

Érdeklődni lehet még:                      Szabó Gyula elnök, +36-70-6287853,                                                                                          email: arrabona.muterem@gmail.com  

 

A segélyút időpontja:                     2022. szeptember 15-19.

A segélyút célállomásai:                Somoska és Klézse települések (Bákó megye)