Skip to content

Autóbuszmegálló extrákkal, avagy Harlem a Bácsai út 18-ban

Mindannyian tudjuk, hogy a jövő Győrben épül, hogy kiknek és főleg minek, azt ne firtassuk, hiszen mi a jelenben élünk. És itt a Győr Bácsai út 18. sz. 10357. hrsz. alatti épület állapotát vesszük górcső alá.

Ez az épület jelenleg a győri önkormányzat tulajdonában áll, lakják papíron ketten, valójában egy személy. Az 1940-es évek elején épült lakóház számos szegényebb családnak adott otthont, akkori munkáslakásaival. Szoba, konyha belül, kamra és WC az udvaron. A 14-es főközlekedési út építésekor az ingatlan egy részét elbontották, de java része ekkor még fennállt. Az 1990-es évek derekán az épületet az akkoriak le szerették volna bontani, de ez csak részben valósult meg.

A jelenben, melyben élünk és szeretnénk tenni ezt méltó épített környezetben, nem pedig a balkáni romok szomszédságában. A gyakori patkány látogatások közepette szemléljük a valódi magyar ugart. (A közmédiából amúgy is tudjuk, hogy sok a patkány, hát szaporodjanak máshol, ne itt.) Az épület kinézete lassan méltó helyszíne lehet a Gettó milliomos c. film újabb részének. Ráadásul mindössze két lakója van, melyből a magát Erikának aposztrofáló férfi legfeljebb egy vagy két napot tölt itt évente, hiszen évek óta az alföldre költözött élettársához.

Amióta a jelen beszavazott társaság dirigál Győrben, itt semmi sem történt, mely a jó karbantartás javára volna írható. Úgy hagyta itt a tulajdonos (önkormányzat) ezt a házat, mint Szent Pál a bojnyikokat. Pedig a jobb napokat látott épület szerkezetileg még jó, kiválóan alkalmas lenne 3 garzonlakás kialakítására, mondjuk fiataloknak. Az, hogy el kell helyezni innen a bérlőket, az természetes, de komfortban azonos szintű lakásokba, melyekből bőven akad még a megújuló Újváros területén. Különben is a jelenlegi városterületi képviselő a lakás bizottságot igazgatja húsz éve, hát ebben legalább van tapasztalata, intézkedjen.

A kelet balkáni állapotokat csak fokozza a Bácsai út csatlakozó szakaszának állapota (tudjuk, hogy állami út, de azokból is kell kényszeríteni legalább a vízelvezetés kijavítását). A képviselő intézkedjen végre, elvégre nem azért választották meg szavazói, hogy bronx-i viszonyokat kelljen a tétlensége, tunyasága miatt eltűrni. Természetesen mindez nem holmi kültelken, hanem 5 perc gyalogsétára a Belvárostól.

A romok kijárata tövében vegetál évtizedek óta egy helyi járatú buszmegálló. Aki itt eső alkalmával várakozik, az a fedetlenség miatt nem csak természetes úton kapja nyakába az esőt, hanem a tengernyi tócsák autók által felvert ólomiszapos, gázolajos tartalmából is gyógyfürdőt, esetleg álló zuhanyt vehet.

A beválasztott képviselő regnálása alatt ez a helyzet sem változott, illetve változott, csak nem jó irányban. A rom évek óta sorsára hagyott, autóbusz megálló feletti oromfala csúnyán megrepedt. Csak az egykori építők kiváló munkájának köszönhető, hogy a nagyjából 1 cm falazó habarcs által ideig-óráig visszatartott falsarok még nem zuhant az autóbuszra várakozók fejére. Pedig ha ez megtörténik (bármelyik pillanatban megeshet), a gravitáció a több száz kilós végtermékkel sújtja majd halálra áldozatait.

Összefoglalva ütött a cselekvés órája, vagy szembenézve a valós problémákkal, vagy elhagyva végre a közéletet, kvázi csendben, fal mellett eloldalogva, mielőtt a fejére nem dől. Amennyiben legalább az élet- és balesetveszély elhárítás vonatkozásában nem történik intézkedés, majd magyarázhatja bizonyítványát a sajtóban…