Skip to content

Beruházások véleményezése 1. – Széchenyi tér

Már tíz éve annak, hogy a tér felújítási munkái zajlottak, létrehozva ezzel egy akkori divat-formavilág szerinti, Záhonytól Hegyeshalomig oly gyakran felhasznált, sematizált motívumokkal tarkított területet, melyet „rekreációs” térnek kommunikált sajtó-szerte egy beszavazott alvárosvezér. Akkor trendi, mára már elcsépelt, mert hát van itt népi kínai gránit, trópusi faburkolat, raklapszerű ülő alkalmatosság, vaksimogató makett, ejakulátor, melyet a transz városi lakosság altest-mosóként használt és persze van fogyasztóterasz, jókora, teret elnyelő, pénztermelő. Mert hát valljuk be, minden az arányokon múlik, és dacára előbbi hívságoknak, ez utóbbi a lényeg. Mármint a pénz.

A felirat közel 8 éves idén és ez nem az egyetlen épület a városban, mely valahogy “félrement”

Itt történt a friss városvezetés első kultúrbotránya, a középkori régészeti leletek hirtelen eltüntetése, itt épült üveg nyúlketrec a később működni sehogy sem akaró „For sale” palota – helyi nevén Lloyd – épületre. Itt hurcolták be unos-untalan faládákban az alkalmi növényzetet, őshonos leandert és olajfát, és itt nem állították helyre a gondosan feltárt kora újkori emlékeket, kutat, pellengért, melyek esetleg a város tisztes múltjára is utalhattak volna. Mert minden szép, amely új, modern, mai formavilágú, szép, mert ezt gondosan beültették a plebejus tudatba, tán ki sem lehet onnan vakarni. Egyedül a Mária oszlop, amely a tér építés alatti elferdülés okán felújítva részben hasonlít egykori önmagára. Most ez van, majd megszokja a nép, mondta egykor a helyszínen egy szintén beszavazott.

A Fő tér 1845-ben Fruhmann Antal festményén (forrás: XJM. HD.71.19.1)

Végül is a kő szebb, mint az aszfalt, és az iparszerű fesztiválok alkalmával úgysem látszik itt más, mint a fekete-barna bodegák a rozsdamentes bádoggal, no meg a terasz. Igen, mert végül is ezzé vált a tér, nyilván a pálinkázás közben jön rá az emberre a rekreáció. És ha már rájött, kreálhat magának új víziót is a napernyők közé bújtatott kocsmapultnál, beleülhet a kis piros autóba, vagy együtt fényképezkedhet valamelyik éppen kirakott műanyag állatfigurával.

Bodegák miközben várják, hogy újra bevessék őket

Mit is javasolhat egy tisztes városvédő a látottak, tapasztaltak alapján? Félő itt már semmit, mert minden olyan városépítészeti elemet, mely e káoszban rendet teremthetne, maga a káosz és azt őrző hamis mammon vetné ki magából. Így nem is marad más, mint a giccsemberek valós hazája: a vurstli.