Skip to content

A révfalusi bombázás áldozataira emlékeztek

Az 1944. november 17-ei győri bombatámadás áldozataira emlékeztek a Széchenyi-egyetem és az Arrabona Városvédő Egyesület tagjai pénteken.
Az Áldozat utcai emlékhelyen tartott koszorúzáson és gyertyagyújtáson beszédet mondott Smuk Péter dékán és Szabó Gyula egyesületi elnök.
Az egyetem Állam és Jogtudományi Karának épülete helyén álló egykori Torkos kastélyban a szövetséges légierő bombatámadása következtében 61-en haltak meg.

Hetvenkilenc évvel ezelőtt ezen a napon bombázták le a révfalusi Torkos kastélyt, melynek pincéjébe a légicsapás elől menekültek a környékbeliek. A tragédia áldozataira emlékeztek ma délután az egyetem jogi karának épülete előtt lévő emlékhelyen.

Az eseményen először dr. Erdős Csaba szólt a jelenlévőkhöz. A Széchenyi Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának dékánhelyettese a Győr+ Média kérdésére válaszolva azt mondta:

„Az egyetem és annak jogi kara alapítása óta missziójuknak tekintik, hogy ne csak szakmájukban felkészült szakembereket képezzenek, hanem olyan hallgatókat, akik valóban értelmiségiek. Ehhez pedig hozzátartozik az is, hogy szűkebb környezetük történelmével tisztában legyenek.”

Szabó Gyula, az Arrabona Városvédő Szervezet elnöke beszédében felidézte az akkor történteket.

1944. november 17-én szörnyű csapás érte Győr-Révfalut. A Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam és Jogtudományi Kar épülete helyén álló egykori Torkos kastély légibomba találatot kapott és a pincéjébe menekültek szinte valamennyien szörnyet haltak. A szövetséges légikötelékek ekkor már Németország iparvidékeit bombázták, egy ilyen tért vissza dolgavégezetlenül és lakott területet észlelve halálos terhét itt elhullajtotta.”

“A Torkos kastély telitalálatot kapott és a pincéjébe menekültek vagy azonnal meghaltak, vagy a romok alatt rekedve segélyért kiáltva három nap múlva adták át lelküket a Teremtőnek. Ugyanis a gyilkos teher járulékos része időzített bombákból állt, melyeket a helyi erők hatástalanítani nem tudtak. Ám a halálból mindig élet sarjad, a halál körüli gondolatokból is teremtő gondolatok kell, hogy származzanak. Ezért minden évben közösen emlékezünk meg az egyetem jogi karával erről a napról annak a jegyében, hogy a halál házából az élet és a tudás háza lett” – hangsúlyozta Szabó Gyula.

A bombázásban hatvanegyen vesztették életüket, huszonegyen pedig megsebesültek.

A résztvevők imát mondtak az áldozatok lelki üdvéért, majd gyertyát gyújtottak és megkoszorúzták az emlékhelyet.

Források: Kisalfold, Győr+