Skip to content

Meghívó a kegyeleti megemlékezésre

A Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam – és Jogtudományi Kar és az Arrabona Városvédő Egyesület tisztelettel meghívja Önt a 2023. november 17-én 17.00-kor az Áldozat utcai 12. sz. alatti oktatási épület előtti emlékhelyen megtartandó, az 1944. november 17-én e helyen történt bombatámadás áldozataira történő kegyeleti megemlékezésre.

A megemlékezésen beszédet mond Dr. Smuk Péter a Kar dékánja és Szabó Gyula egyesületi elnök. Az emlékhelyen koszorú elhelyezésére és gyertyagyújtásra is sor kerül.
Mire is kell emlékeznünk:

1944. november 17-én szörnyű csapás érte Győr-Révfalut. A Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam és Jogtudományi Kar épülete helyén álló egykori Torkos kastély légibomba találatot kapott és a pincéjébe menekültek szinte valamennyien szörnyet haltak.
Ekkor már nem bombázták Győrt csak nagyon szórványosan, hiszen nem is volt már mit lebombázni. Gyáraink és vasútállomásunk is romokban hevert. A férfiak, akik itthon maradtak, a helyreállításon dolgoztak, a nők a gyermekekkel otthon végezték szokásos házi munkájukat. A légiriadó dél körül hangzott el, és nagyjából délután egy órakor a pusztítás és gyilkolás bekövetkezett. A szövetséges légikötelékek ekkor már Németország iparvidékeit bombázták, egy ilyen tért vissza dolga végezetlenül és lakott területet észlelve halálos terhét itt elhullajtotta.
A Torkos kastély telitalálatot kapott és a pincéjébe menekültek vagy azonnal meghaltak, vagy a romok alatt rekedve segélyért kiáltva három nap múlva adták át lelküket a Teremtőnek. Ugyanis a gyilkos teher járulékos része időzített bombákból állt, melyeket a helyi erők hatástalanítani nem tudtak.
Az áldozatok száma 61 volt, súlyosan 12-en, könnyebben 9-en sebesültek meg. Ilyen tragédia a városrészt sem előtte, sem utána hál Isten nem érintette.

A Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam – és Jogtudományi Kar és az Arrabona Városvédő Egyesület segítségével a 2022. november 17-én felavatott emlékhelyre szeretetettel várunk minden megemlékezőt.

Győr, 2023. november 10.

Tisztelettel:

Dr. Smuk Péter dékán
Széchenyi István Egyetem
Deák Ferenc Állam – és Jogtudományi Kar

Szabó Gyula Péter elnök
Arrabona Városvédő Egyesület

A cikk elolvasható a Kisalföld és a Győr+ oldalán is.