Skip to content

Elismeréseket adtak át a Szent László-napi díszközgyűlésen a győri városházán

A képviselőtestület előtt ünnepi beszédet mondott és elismeréseket adott át Dézsi Csaba András polgármester a városháza dísztermében, majd megkoszorúzták Szent László király szobrát a Káptalandombon.

831 évvel ezelőtt ezen a napon [szerk.: június 27-én] avatták szentté László királyt, azt az Árpád-házi uralkodót, aki Győr életében fontos jelentőséggel bír. A Budapesten őrzött Szent Korona és Szent Jobb mellett a harmadik legfőbb nemzeti jelképünket, a hermát, több mint 400 éve őrizzük városunkban.

„A jó cselekedetekre és erős vezetőre ma különösen nagy szüksége van nemzetünknek, ezért is tekintünk hálával Szent Lászlóra, aki méltán kapta a lovagkirály nevet.” A polgármester emlékeztetett a szent király erényeire, hőstetteire, a róla szóló legendákra, arra, hogy országunk, városunk polgárai számára ma is példakép lehet.

A győri Szent László-érem díjjal azokat ismerik el, akik tetteikkel a város hírnevét és fejlődését szolgálják. „Legyenek hordozói ezen jó király erényeinek, kövessék a hittel és alázattal élőt, aki mindig az emberi méltóságot és irgalmasságot helyezte előtérbe. Békét teremtett a háborúban, rendet a káoszban és törvényeket a feudális bíráskodásban” – hangsúlyozta a polgármester, majd átadta a díjakat.

Szabó Gyula Péter, a magas színvonalú szakmai munkája, valamint több évtizedes, a város örökségvédelmét és szakrális értékeinek megőrzését szolgáló tevékenysége elismeréseként vehette át az érmet.

Az ünnepi díszközgyűlést követően a jenlévők megkoszorúzták Szent László szobrát a Káptalandombon.  A megemlékezés sorozat a bazilikában tartott ünnepi szentmisével és körmenettel ért véget.

Forrás: Győr+