Skip to content

425 éve sikerült visszafoglalni Győrt a törököktől

Mi, győriek nagyon büszkék lehetünk március 15-ével kapcsolatban. Az 1848 polgári forradalom ugyanis valójában Győrben kezdődött.

Győri ember volt, aki kiváltotta ennek a két évnek az eseményeit. Városunk követét ekkoriban Balogh Kornélnak hívták. Ő volt az, aki a Metternich-féle machinációkra rájött. Balogh Pozsonyban csatlakozott Kossuth Lajoshoz, aki az országgyűlésen elmondta híres beszédét. Ebben arról volt szó, hogy az észak-olasz háborús helyzet miatt, ahol az előző hónapokban zajlottak a forradalmi események, rengeteg pénzre volt szükség. Fedezet nélküli bankókibocsátás következett volna be, méghozzá a magyar korona terhére. Nagyjából volt 3 millió aranykorona értékű tartalék, de a költségekhez 20 millió értékű pénzjegyet kellett volna nyomtatni. Ez hatalmas csalás lett volna. Emiatt robbant ki az egész eseménysor. Következett a bécsi forradalom, és hirtelen jött a mi forradalmunk is. Balogh Kornél volt a kiváltó embere ennek az eseménysorozatnak.

Megemlékezhetünk Xantus Jánosról, a volt megyei múzeum névadójáról is. Ő volt az, aki Észak-Amerikában keresett menedéket a forradalmi események után, s végül ott vált híres vadnyugati hőssé. A híres hosszú puskája, ami a filmekben és a regényekben is szerepel, a győri Rómer Múzeum gyűjteményében található. Xantus mint megfigyelőtiszt vett részt a pákozdi ütközetben is, a sukorói templomból figyelte Jellasics hadmozdulatait – mint a történelemkönyvekből tudhatjuk, nem kis sikerrel. Ezt a képességét kamatoztatta aztán a vadnyugaton.

Azt hiszem, a vaskakas legendáját minden kisgyermek ismeri. A hőseinkről, Pálffy Miklósról és Schwarzenberg Adolfról utcát, intézményt, díjat vagy oktatási intézményt is neveztek el. Győr igyekszik ezekről a bátor emberekről ilyen időtávlatban is megemlékezni. Már egy évre rá egy végül nagyon nagy hagyományra váló ünnepség vette kezdetét. Óriási püspöki mise és hálaadások közepette lovagi tornákat rendeztek, örömlakomákat tartottak a katonaságnak és a polgárságnak. Több napos esemény volt. Ezt a szokást igyekszik ápolni a győri hagyományőrzők köre.

A témáról szóló rádióbeszélgetés meghallgatható az alábbi linken:
https://soundcloud.com/user-990025914/herkely-akos-vendege-szabo-gyula-az-arrabona-varosvedo-egyesulet-elnoke

Az eredeti cikk megtalálható a Győr+ weboldalán:
https://www.gyorplusz.hu/gyor/425-eve-sikerult-visszavenni-gyort-a-torokoktol/