Skip to content

Ismét Csángóföldön járt az Arrabona Városvédő Egyesület

Csak a köszönet hangján szólhatunk annak sok-sok adakozónak, akik lehetővé tették a moldvai csángómagyar kisdiákok magyar anyanyelvi oktatását. Le a kalappal!!! Önkénteseink egyszerűen nem akartak hinni a szemüknek, mennyien értették meg a magyarság megmaradásának nagyszerű eszméjében gyökerező hit erejét és gyümölcsét a jószívű adományaikban megnyilatkozó bőséget. A tehergépjármű alja szinte az aszfaltot súrolta, annyi ajándékot adtak össze a magyarság ügyéért tenni akarók, magánszemélyek, egyházak, cégek. Közel kétmillió forint értékű adományt vihettünk Klézsére és annak részére Somoskára az idén. Külön köszönjük Győr MJ Város Önkormányzatának, Polgármesterének Dr. Dézsi Csaba Andrásnak és Kovács László képviselőnek az önzetlen és hathatós segítségét. Sok oldalt tölthetne meg az adakozók listája, de sokkal többet ér ennél, hogy tettüket ott lajstromozták, ahol azt nem érheti többé a múlandóság. 

Valóban meghatódtunk, mert nehéz időket élünk, de éppen itt mutatkozik meg a valódi jó szándék. Mert bőségben könnyen adunk, de a szűkölködésben adtunk soha nem látott bőségben. Mi ugyan kicsik és törékenyek vagyunk, de nekünk adatott meg, hogy lássuk a valódi erővonalat, a Nemzet hatalmas önzetlenségét. Mert senki nem kényszerítette ezeket a büszke magyarokat, hogy adjanak, csak volt fülük a hallásra és szemük a látásra. Megértették, hogy a nemzet nem az állam és nem annak határa, a Nemzet addig tart, amíg a földön magyarok élnek. Odáig, ahol magyar szó és magyar imádság szava hallik. Nem tudjuk elfelejteni, hogy a misszió sikeréért két egyház is imádságot mondott, nem felejtjük hányan adták áldó szóval ajándékaikat. A legkomolyabban kell kimondanunk, példátlan összefogás történt itt. Azt tudnunk kell, hogy Klézse, mint magyar központ és annak része Somoska Magyar Házzal lett gazdagabb, annak működését jelentős segítségünkkel biztosítottuk. Ahogyan azt megígértük, útifilmet készítettünk, most annak bemutatásnak előkészületein dolgozunk. Benne hallhatjuk majd Benke Paulin népdal énekes, helyi magyar vezető énekét, és néhány ottani magyar generáció csodálatos produkcióját is. De mindezeknél is csodálatosabb a több mint ezer kilométerre hangzó tiszta magyar szó üzenete:

Mi egy vérből valók vagyunk.

 

A küldetés sikeres volt, az adomány hiánytalanul eljutott oda, ahová közösen szántuk. A helyi magyar közösség tovább épül majd, a kapcsolat, mely érdemi távoli magyarjainkkal erősödik. Az újabb generáció magyarul tanul. Az Arrabona Városvédő Egyesület önkéntesei teljesítették, amit megígértek.

Győr, 2022. szeptember 19.

Szabó Gyula elnök