Skip to content

Olvasói levél

Olvasói levél következik.

„Kedves Arrabona!

      Ismét írok Önöknek. A Bácsai úti egykori parkban lakom, a napokban újabb fák tűntek el előlünk. Nem bírom ezt nézni. Írtam ismét a Reflexnek is, tegyünk valamit, hogy ez a jövőben ne fordulhasson elő. Az Arrabona összes írásával egyetértek. Van még Győrben olyan civil szervezet, amivel Önök tartják a kapcsolatot, vagy akikkel érdemes lenne felvenni? Tavaly nyáron is terveztem már civilek összekapcsolását, de nem volt energiám rá. De minél tovább várok, várunk ezzel, annál nagyobb veszteség éri konkrétan Révfalut, de azt gondolom, az összes győrit is.

      Visszakerestem egy régi írásukat, ott azt írták, 150 fát ültetnek majd a kivágottak helyére. Ki ígérte ezt? Kin lehet ezt számon kérni? A cikkben egy éves határidő is szerepelt, ami úgy gondolom, már letelt, vagy hamarosan letelik. Buszmegállót csaptak oda, 4 méter magas zajvédő fal épül. Az egykori parkunkban. Hol lesznek az ígért fák?

Beyer Ildikó”

A néhai ligetes jelleget hamarosan felváltja egy forgalmas főút. Nem csak a fákat vágták ki, az élelmiszerbolt is el kellett tűnjön. (Érdekesség, hogy a térségben nincs egy épkézláb bolt.) – fotók: Google Maps, AVE

Kedves Ildikó!

     Együtt érzünk, és együtt gondolkodunk Önnel, a helyzet azonban elég nehéz. Nem tudunk igazán kapcsolatot tartani semmilyen szervezettel, ugyanis hasonló tevékenységű szervezet igencsak ritka. Jóllehet, a Reflex Környezetvédő Egyesület már pár évtizede sikerrel állja a sarat, a civil szerveződéseket könnyűszerrel rakják arrébb az útból. (Azon civil szerveződéseket jellemzően, akik „nehézkessé” teszik az „innováció” áramlását.) Erre nagyon jól bevált eszköz például, ha a nem kívánatos szerveződést valamilyen politikai irányultsággal hozzák összefüggésbe. Így hát fennállásunk óta ebben a műfajban gyakorlatilag egyedül érezzük magunkat.

     A most tárgyalt terület esetében egyébként nem lett volna szükség ekkora pusztításra. A nyomvonalat egy kicsivel feljebb is lehetett volna vinni, ez mindössze egy trafóház áttelepítésén múlt. Így a ligetes jelleg megmaradhatott volna, az utat nem kellett volna a lakótömbök nyakába varrni. Végül a zajvédő fal – mint sajnálatos következmény – valószínűleg jó szolgálatot tesz majd, még ha olcsó vigasz is ez az ott élő számára.

A fákat kivágni, és helyettük zajárnyékoló falakat építeni egyszerűbbnek bizonyult. – fotó: Google Maps

     A faültetéssel kapcsolatban az a helyzet, hogy eddig ezt önkormányzati rendelet szabályozta. Ez a rendelet viszont csak annyit mondott ki, hogy a fákat valahol a közelben pótolni kell. A pótlás helye tehát: valahol Győrben. A pótlást pedig Győrújfalu jegyzője írta elő, aki egyébként kihozta az ügyből a maximumot – ez volna az a 150 fa. És miért csak szabályozta egy önkormányzati rendelet, miért a múlt idő? Azért, mert azt a februári közgyűlés azt módosította, és kikerült belőle ez a paragrafus. Úgyhogy jelenleg Győrben nincs erre szabályozás, vagyis a magasabb kormányrendelet van érvényben.

Egy fa, mely jelképe is lehetett volna egy élhetőbb szemléletnek. Korunkban ez a jelkép nem állta meg a helyét – van helyette más.

     Sajnos a Szövetség utcai beruházás megint a szokásos, jól bevált menetrendet követi. Ami útban van, azt el kell takarítani. Utána majd keresünk valamilyen „megoldást”, aztán mindenki jobban teszi, ha örül. Hol van ez a szemlélet az Ifiház és a halálra ítélt Hős Gesztenyefa románcához képest?

Üdvözlettel:

     Arrabona Városvédő Egyesület