Az Ifiház – Memento

1970. ősz

2014. szeptember

levél a jegyzőnek0001

2014. október

Még egyszer a győri Ifiházról

Kedden délután megtelt a Hotel Konferencia 40 személyes Zichy-terme a győri ifjúsági ház megmaradásáért tenni akaró civilekkel és politikusokkal. A Győri Civil Társaság kerekasztal beszélgetésének első harmadában civil szakértők érveltek amellett, miért kell megtartani a városvezetés által lebontásra ítélt Petőfi Sándor Ifjúsági Házat. Dr. Winkler Gábor építész, egyetemi tanár az épület építészeti értékeiről beszélt. Szabó Gyula építész, az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke ezúttal statikus mérnökként jelentette ki, hogy az 1973-ban átadott épület statikailag rendben van. Nagy Péter környezetvédő, a Reflex Környezetvédő Egyesület aktivistája bejelentette: a Reflex kezdeményezte a győri Ifjúsági Ház belső udvarán álló vadgesztenyefa helyi védett természeti értékké nyilvánítását. Madarász Zsuzsa közművelődési szakember a Petőfi Ifjúsági Ház, majd Petőfi Sándor Városi Művelődési Központ, végül Petőfi Sándor Művelődési Ház néven több generáció számára, közel negyven éven át a város kulturális központjaként működő intézmény főbb korszakait ismertette. Dr. Kalas György környezetvédő a belváros közlekedési problémáiról (zaj, levegőszennyezés) és az ebből adódó környezet-egészségügyi kockázatokról beszélt.

A fórum második részében a pártok képviselői kaptak lehetőséget arra, hogy 3 percben kifejtsék a Győri Ifjúsági Ház jövőjével kapcsolatos nézeteiket. A három ellenzéki polgármesterjelölt (dr. Neuport Zsolt-DK, Takács Krisztián-Jobbik, Nógrádi László-LMP) és az MSZP belvárosi képviselő jelöltje (Szuchy Brigitta) egyetértettek abban, hogy a Petőfi Sándor Ifjúsági Ház épületét  meg kell tartani és felújítás után vissza kell állítani a létesítmény közművelődési funkcióját, beleértve a belső udvar vadgesztenyefájának megőrzését is.

A fórum harmadik részében a résztvevők fejthették ki véleményüket. Dr. Války István fölolvasta Győriek! Tiétek az IFIHÁZ! – Ne engedjétek elbontani! című írását. Szabó Gyula az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke bejelentette: október 6-án, hétfőn 17 órakor békés megmozdulást szerveznek Élőlánc az ifiházért címmel. Az eseményre várnak minden polgárt, aki úgy érzi, hogy az ifiház többet érdemel, minthogy lebontsák, és parkolóházat építsenek a helyére! Lajtmann Csaba, a fórum moderátora megkérte a jelen lévő politikusokat, hogy a megmozduláson részt venni szándékozó pártok ennek megfelelően jelenjenek meg a helyszínen. Hartyándi Jenő a Mediawave fesztiváligazgatója civil polgárként jegyezte meg, hogy a hetvenes években épült ifjúsági ház átalakítás nélkül már nem felel meg a 21. századi követelményeinek, ezt figyelembe kell venni, mikor az épület megmaradása mellett érvelünk.

A fórumot a szervezők nevében Madarász Zsuzsa zárta be azzal, hogy a napokban megalakult Győri Civil társaság ajtaja mindenki előtt nyitott, aki tenni akar a Győri Ifjúsági Ház épületének megtartásáért és felújítása után a létesítmény közművelődési funkciójának visszaállításáért.

Madarász Zsuzsa – Képek

 

Comments are closed