Skip to content

A köszönet hangján

Ünnepélyes keretek között került átadásra 2022. november 17-én a SZIE Deák Ferenc Állam és Jogtudományi Kar előtti téren az 1944. november 17-i Torkos kastélyt ért bombatámadás áldozatainak emlékhelye. Az esemény egyúttal főhajtás is volt az áldozatok előtt.

A megemlékezésen felszólalt Dr Smuk Péter egyetemi tanár a SZIE Deák Ferenc Állam és Jogtudományi Kar dékánja, Szabó Gyula az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke, az emlék helyet megáldotta és beszédet tartott Csóka Gáspár OSB címzetes egyetemi docens, énekművekkel tisztelgett Szabó Balázs és Angyalai Énekegyüttes.

A megemlékezés koszorúzással és gyertyagyújtással ért véget.

Szeretnék az AVE és valamennyi városát szerető polgártársunk nevében köszönetünket kifejezni az emlékhely megalkotásában résztvevő magánszemélyeknek, szervezeteknek és cégeknek.

Hálás köszönetünk:

SZIE Deák Ferenc Állam és Jogtudományi Kar Dékánja Dr. Smuk Péter egyetemi tanárnak építő gondolataiért és az ügy felkarolásáért, dr. Rácz Rita  Dékáni Titkárság vezetőnek a szervezésben végzett munkájáért.

Győr MJ Város szervezeteinek:

Győr MJ Város Útkezelő Szervezetének a díszvilágítás engedélyezéséért, a GYŐRSZOL ZRT-nek a padokért és a papírkosárért.

Kivitelező Cégeknek:

Az Arvia Építő Kft-nek, Horváth Sándor Ügyvezető Igazgatónak és Tóth Zoltán Főmérnöknek a díszburkolat elkészítéséért.

Indukció-Vill Kft-nek Legler László Ügyvezető Igazgatónak a díszkivilágítás elkészítéséért.

Sokoró Ipari és Kereskedelmi Kft-nek Majsa Sándor Ügyvezető Igazgatónak Szabó Tibor Belkereskedelmi Igazgatónak az áldozatok neveit megjelenítő emléktábla elkészítéséért.

Steel and Wood 2016 Kft-nek Gál Szilárd ügyvezetőnek, Gál Árpád munkatársnak az emléktábla keret elkészítéséért.

Magánszemélyeknek:

Czvikovszky Tamás közlekedés mérnöknek a beltéri ismertető tábla elkészítésért, Fazakas József az ETO FC Futball Klub utánpótlás csapatának és a Gyirmót Futball Klub nyugállományú technikai igazgatójának az emlékkereszt adományozásáért.

Horváth Tibor festő és mázoló mesternek a kereszt és a kiegészítők védőmázolásáért, dr. Sík Sándor önkormányzati képviselőnek a padok beszerzésében való közreműködésért.

A Fellépőknek:

Szabó Balázs és Angyalai Énekegyüttesnek, Angyalok: Forrás Noémi, Kiss-Gergely Zsófia, Koteczki Rita, Veres Ivett az elhangzott dalokért.

Ezen magánszemélyek, szervezetek és cégek bizonyítják azt, hogy igenis van összefogás, áldozatkészség és adakozó kedv, ha nemes ügyért kell cselekedni. Itt ugyanis mindenki szabadidejében és teljes ingyenes felajánlással vett részt a megvalósításban.

Az 1944. november 17-én a Torkos kastélyt ért bombatámadás áldozatai méltó emlékhelyének megalkotása ilyen ügy. Időről-időre meg kell emlékezni a háború borzalmairól, áldozatiról, a szörnyű pusztításról és rettenetes veszteségekről.

Meditációs objektumot hoztunk létre, nem puszta emlék helyet, mely a kegyeletteljes főhajtás mellett alkalmat arra, hogy elgondolkozzunk az élet értelméről, gyötrelmeiről, a sorszerűségről, vagy a végzet puszta hatalmáról. Arról, hogy van-e és mi az ember, mi életének értelme, meddig tart e földi pálya és mi lesz azután?

E gondolatokkal köszönetemet fejezem ki az emlékhely alkotóinak.

Győr, 2022. november 20.

Szabó Gyula okl. ép. mérn.

Arrabona Városvédő Egyesület elnöke

Hozzászólások