Skip to content

Torkos Kastély emlékhely – Győr Áldozat utca

1944. november 17-én szörnyű csapás érte Győr-Révfalut. A Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam és Jogtudományi Kar épülete helyén álló egykori Torkos kastély légibomba találatot kapott és a pincéjébe menekültek szinte valamennyien szörnyet haltak.

Ekkor már nem bombázták Győrt csak nagyon szórványosan, hiszen nem is volt már mit lebombázni. Gyáraink és vasútállomásunk is romokban hevert. A férfiak, akik itthon maradtak, a helyreállításon dolgoztak, a nők a gyermekekkel otthon végezték szokásos házi munkájukat. A légiriadó dél körül hangzott el, és nagyjából délután egy órakor a pusztítás és gyilkolás bekövetkezett. A szövetséges légikötelékek ekkor már Németország iparvidékeit bombázták, egy ilyen tért vissza dolga végezetlenül és lakott területet észlelve halálos terhét itt elhullajtotta.

A Torkos kastély telitalálatot kapott és a pincéjébe menekültek vagy azonnal meghaltak, vagy a romok alatt rekedve segélyért kiáltva három nap múlva adták át lelküket a Teremtőnek. Ugyanis a gyilkos teher járulékos része időzített bombákból állt, melyeket a helyi erők hatástalanítani nem tudtak.

Az áldozatok száma 61 volt, súlyosan 12-en, könnyebben 9-en sebesültek meg. Ilyen tragédia a városrészt sem előtte, sem utána hál Isten nem érintette.

Az Arrabona Városvédő Egyesület a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam és Jogtudományi Kar segítségével a meglévő 2010-ben létesített emlék helyet jelentősen kibővítette. Ennek felavatása és az áldozatok emléke előtti tisztelgés 2022. november 17-én 17.00-kor veszi kezdetét az Áldozat utca 12. sz. alatti oktatási épület előkertjében.

Valamennyi győrit és az áldozatok emléke előtt tisztelegni kívánó polgártársunkat szeretettel meghívjuk a megemlékezésre és az emlékhely avatására.

Tisztelettel:

Arrabona Városvédő Egyesület elnöksége

Hozzászólások