Beruházások akadálytalanul!

A 9. évi jubileumra készülve az Arrabona Városvédő Egyesület összegzést végzett az elmúlt időszak szakmai tevékenységéről. A vizsgálatot a város meghatározó építési tevékenységének tükrében vizsgálta.

Meg kellett állapítanunk, hogy amióta a városvezető szakmaiatlannak nevezte az egyesületünk tevékenységet – okleveles építészmérnökökről mondott véleményt – és egyoldalúan felmondta az együttműködési szerződést, jelentős véleményeltérések alakultak ki. A felmondás igazi oka az, hogy az AVE meg merte bírálni a kimondottan gazdasági megfontolásból hozott erősen politikai célzatú döntéseket.

A győri beruházáspolitika így egyoldalúan, ellenvélemény nélkül, a bírálatok átgondolása és figyelmen kívül hagyásával valósította meg terveit – elszabadult hajóágyúként működve – átgázolva mindenen és mindenkin. A városépítés alapvető törvényeinek sajátságos értelmezése, az urbanisztika, a rendezési terv, a műemlékvédelem, a városkép, az illeszkedési törvény egyedi gondolatsíkon történő alkalmazása különös és egyedi színt kölcsönöz a megvalósuló beruházásoknak, nem is sejtve, hogy azok milyen elképesztő következményekkel járnak majd – már a közeljövőben.

Győr az egyik leggazdagabb város az országban, de mégsem az épül, amire a legnagyobb szükség lenne, hanem az, amire pénzt lehet szerezni! Ebből következik, hogy a megvalósult beruházásokat gyakran utólagosan szuszakolják be a rendezési tervbe, hozzáigazítva azt a beruházó potenciáljához és elképzeléséhez.

A fentiek vezettek oda, hogy az általunk erősen ellenzett és bírált lépéseket a győri tavasz 17 pillanatával soroljuk fel a közeljövőben, mint elrettentő sorozatot, úgy, mint az ellentmondást nem tűrő, már-már erőszakos akarat érvényesítését, betartva a „csak azért is” elvet.

Győr szerintünk is többet érdemelne!

Vélemény, hozzászólás?