Innovációs zsákutca

innovA K2-ben jelent meg egy írás a fejlesztésnek nevezett, jelenleg városunkban zajló építkezések állapotáról, mely naiv karaktere ellenére számunkra – szakértők számára – igencsak beszédes volt.  Az egykori kádergyerekek nagyon jól ismerik a propagandaszövegek szerkesztési metódusait, de arról hajlamosak elfeledkezni, hogy mi meg kortársaik lévén tudunk a sorok között olvasni. Nem örömünkben – kényszerűségből, de ki tudjuk szűrni az elrejtett (i)gazságot. Amikor ezek elődei  ültek a bársonyszékben, a cenzor láttamozása nélkül nem jelenhetett meg sajtótermék, ma ezek a „baráti jó tanács” és az egzisztenciális megsemmisülés burkolt célzatával operálnak, vagy éppen feljelentgetnek (hiába, na: a feljelentgetés ősi magyar szokás) hiszen egy demokráciában nem illik cenzort alkalmazni – hivatalosan. A háttérben meg ugyanúgy megy a bratyizás, a suttyomban vállveregetés, a közös projektek által biztosított közös haszon realizálása és az egyéni érvényesülés.

Ezek szellemi és materiális elődei fejlődésnek nevezték az emberidegen lakótelepeket, mint a modern szocialista embertípus új lakókörnyezetének létrejöttét. A sajtóban a haladásról, fejlődésről povedáltak, este a kocsmában meg nagyokat röhögtek a végtermék – az Ady-gettó – valós állapotán. Ma azonban nem a szocialista, hanem a XXI. századi társadalomnak, a felvilágosult, a demokratikus, a liberális szellemű embernek igyekeznek lakókörnyezetet létrehozni, amely igazából csak a számítógépes látványterveiben különbözik a szocialista termékpalettától. Ahhoz pedig, hogy az újonnan teremtett lakószörnyeket lenyomhassák az amúgy szinte mindenre immunis – de felvilágosult, demokrata, liberális, sőt, européer – társadalom torkán, a propagandagépezetnek új jelszavakat kellett kiöklendeznie, nehogy valakinek mégis feltűnjön, hogy “ezek ugyanazok“. És megszületett az “innováció“.

Pontosabban újjászületett az innováció, hiszen nem ezek a szellemi lemenők találták ki. Hogy mi az innováció, azt először Joseph Schumpeter közgazdász fogalmazta meg. Szerinte az innováció: szakmai fejlődés.A kapitalizmusban ennek a lényege az egyensúly agresszív lerombolása. Na nem kell ezt szó szerint venni, arról van itt szó, hogy a gazdasági környezet nem adott, hanem folyamatosan változó, folyamatos mozgásban van, s ezáltal képes egyfajta szelekcióra is. Leegyszerűsítve: nem egy tóban élünk, hanem állandóan változó, hol gyors, hol lassú, hol egyenes, hol kanyargós, hol pedig zuhatagos folyóban. Az élet rendje ez, lényegében. Az innováció ebben az értelemben tehát az az erodáló munka, amit a folyó végez a hegyekben, az alföldi síkságokon, amikor új utat keres magának. Az innováció útkeresés, folyamatos mozgásban tart.

Alapvetően ezzel ugyebár nincs is gond, hiszen, ahogy mondani szokták, az élet nem áll meg. Na de ahogy mondtuk, a rombolást nem kell szó szerint értelmezni! Az új utak keresése nem azt jelenti, hogy az eddigi mederbe visszakanyarodva azt leromboljuk, és átalakítjuk, mert akkor csak körbe-körbe járkálunk. Előre kell haladni, a forrástól oly messze, amennyire csak lehet. Mert a forrás táplál minden új fejlődést, alapok nélkül nincs innováció, szakmai fejlődés nincs szakmai alapok nélkül. Ezzel szemben mi van most Győrben? Lózungok. Bedobták az innovációt, mint kifejezést, a nép bekajálta – a célt elérték, in procinctu esse.

Az, hogy innováció – főleg, ha széles körben csak ködösen értik, mit is jelent – egy jól csengő szó, és ahogy Karinthy mondaná erre, “ami jól hangzik, az igaz” is. Ami Győrt illeti, a latin közmondás szerint gallus in suo sterquilinio plurimum protest, és bizony a mi kis gallusunk igencsak hatalmasnak érzi magát, mert Karinthy szavait ő úgy fordította, hogy “ami új az a szép, az az innováció“. Erre a győri közönség nemhogy elzavarta volna, hanem szellemi köntösként még magára is öltötte ezt a maszlagot. Mert hát, valljuk be: volt itt bármiféle innováció? Az intenzív beépítés az innováció? A mellényzsebekbe lapátolt extra profit az innováció? A manapság alkalmazott sima felületű beton kéregpanel innováció a régi, “rücsköshöz” képest? De nézzük közgazdasági oldalról: mit nyertünk mi, győriek ezzel? Mit köszönhetünk az úgynevezett innovációnak?

Vélemény, hozzászólás?