Skip to content

A Bécsi kapu téri kompromisszum

külső kapu 04Korábbi írásainkból nyilvánvalóvá vált, hogy milyen szellemi és kulturális örökségi jelentőséggel bír a győri Bécsi kapu tér. Nem kizárólag egy emlék, amely a józan gondolkodók fantáziáját izgatja, hanem egy egyedülálló lehetőség. A Bécsi kapu – ahogy azt már tudjuk – Európa legszebb reneszánsz várkapujaként helyi, országos és kontinentális jelentőségű építmény volt. Az épített örökségünkhöz való általános hozzáállást az utóbbi évek helyi történései után megvilágítani nem szükséges. Naivitás lenne részünkről abban bízni, hogy valós értékteremtő szemlélettel közeledjen a jelenkor társadalma az egykor világhírű emlékünk anasztilózisához. Sajnálatos az is, hogy a felvilágosultnak mondott szellemi körökben sem érződik hajlandóság erre – Győrben ugyanis rettenetes mértéket öltött az értékszemléleti válság. Mindez nemcsak az alapvető ismeretek hiányára, a valódi polgári réteg felszívódására utal, hanem arra a hitvallásra, melynek egykori jelszava a „múltat végképp eltörölni” volt. Mindezek ellenére néhányunkban még él a remény, hogy a dolgok egyszer jobbra fordulnak, és újra szárba szökken a jelenben mélyre eltemetett magja nemzeti örökségünk és hagyományaink tiszteletének és megbecsülésének. Ebből a hitből erőt merítve – készen a kompromisszumra épített örökségünk érdekében – tesszük az alábbi javaslatot.

A Bécsi kapu megérdemli, hogy legalább kontúrjait kiemeljék és bemutassák a széles közönségnek, és ennek kétféle megoldása jöhet szóba. Vagy az alapvetületi kontúrokat jól látható módon, a térburkolatból rusztikusan, tégla architektúrával kiemelve mutatjuk meg az egykori építményt, és ezzel érzékeltethető lenne, hogy a néhai Vaskakas étterem nem más, mint a Bécsi kapu megcsonkolt szakasza. Ez a beruházási költségeket tekintve nem jár jelentős többletráfordítással. Vagy pedig a Bécsi kapu tér látványterveken is bemutatott, semmiféle jelentéssel és koncepcióval nem rendelkező térburkolati díszítése helyett a Baross úton már jól bevált, és azóta támpontként is kiválóan hasznosuló, eltérő színű kövekkel kell jelezni a kapu egykori helyét.

fehérvári kapu kövek

Mindkét javaslat gondos előkészítést igényel, melyhez egyesületünk felajánlja segítségét és a birtokában lévő dokumentációk alapján a Bécsi kapu helyének meghatározását. Úgy gondoljuk, hogy ennyit megérdemel Európa legszebb reneszánsz várkapuja, és természetesen a győriek is. Tartozunk ennyivel eleinknek, akik bár számos hibás – ám az adott körülmények között érthető – döntéseikkel megfosztották az utókort Győr jellegzetes és nevezetes várának emlékeitől. A javasolt megoldások legalább egy csipetnyit visszahoznak a veszendőben lévő győri építészeti értékeinkből. Nem a lehetetlent kérjük, hanem kompromisszumot ajánljuk, baráti kezet nyújtunk. Mert ez szolgálja a Bécsi kapu tér, a Belváros és a győriek – mindnyájunk érdekét.

Hozzászólások