Közgyűlési igen az Ifiház lerombolására

2015 első félévének utolsó közgyűlésén egy öt perccel az ülés előtt benyújtott módosításnak köszönhetően az Ifiház ügye is napirendre került. A polgármesteri előterjesztés javaslatot tartalmazott a Petőfi Sándor Városi Művelődési Központ épületének hasznosítására, melyet a közgyűlés fideszes többsége frakciófegyelemből el is fogadott. Az előterjesztésből kiderül, hogy azt senki nem véleményezte, a jegyző csak jogi szempontból vizsgálta, vagyis a tartalmáért senki nem vállalja a felelősséget. Igaz, hogy az előterjesztő a polgármester, de hát ő a Queastor-botrányért sem vállalta a felelősséget, miért pont ezért vállalná?

petőfipadlóA közgyűlés elfogadta, hogy az Ifiházat „a jelenlegi épület elbontását követően új épület építésével vegyes funkciójú (akár több szintes) parkolóház, benne közösségi, kereskedelmi vagy szolgáltatási funkciókkal” hasznosítja. Álljunk itt meg egy pillanatra, és gondolkodjunk el azon, hogy vajon milyen funkció képzelhető el egy parkolóházban azon kívül, hogy parkol benne az ember? Kereskedelmi? Mégis mi? Nemzeti dohánybolt? Esetleg vasárnap is nyitva tartó élelmiszerüzlet? Közösségi funkció? Talán oda is rendezvényteret akar a városvezetés? Szolgáltatási funkció? Oda telepítenek egy Győr-Szol irodát, ami aztán az év 365 napján zárva lesz, mert a kutya nem fog oda bemenni?

Lássuk be, hogy ez a „vegyes funkciójú (akár több szintes) parkolóház” nem egyéb, mint szemfényvesztés, ami a lényegről tereli el a figyelmet. Pontosan úgy, mint a Kisalföld napilap, amelyik szolgaian megírta, hogy a polgármester szerint nem éri meg 800 millióból (ő ugyanis ennyire becsülte a vasárnapi ebéd elfogyasztása után egy csésze kávé mellett) felújítani az Ifiházat, hanem sokkal gazdaságosabb 1500 millióból parkolóházat építeni a helyére. Félő, hogy a Matolcsy-féle közgazdaságtant tanulta a mi polgármesterünk is, mert ez az érvelés meglehetősen unortodox. Itt érdemes megjegyezni, hogy a rendezési terv és az azt alátámasztó tanulmányok is maximum 300 férőhelyes parkolóház építését javasolják a környéken. 2010-ben még a Vasas művház volt a kiszemelt áldozat, aztán hirtelen átváltottak az Ifiházra. A városi pletykák szerint azért, mert egy pocakos-bajszos úriembernek a gyerekei, aki most újra kezdheti az 1996-ban számára felfüggesztett büntetéssel végződő mutyit az ETO-nál, először kaszinónak szemelték ki az Ifiházat, aztán amikor a fejesek Budapesten beintettek a szerencsejátéknak, méregből úgy döntöttek, hogy akkor lesz parkolóház, mert abból is van bőven mit nyúlni. Nem kizárt, hogy a nosztalgia hajtja őket, az Ifiház ugyanis nincs messze a Révai parkolóháztól, viszont a győriek már alig emlékeznek arra az offshore bulira, ami körülötte zajlott, majd el is csitult, mint a Quaestor egymilliárdos balhéja. Szóval lett az Ifiház a kiszemelt préda, ahová 300 férőhelyes parkolóházat fognak ezek a derék városvezetők építeni. Értő embereknek már csak az szúrja a szemét, hogy egyetlen parkolóhely „piaci ára” manapság öt millió forint tokkal-vonóval, és 300 szorozva öttel testvérek között is 1500 millió, hát még ha a WHB állítja ki a számlát!

Kevés győri veszi a fáradságot arra, hogy törődjön a város ügyeivel, pedig ha csak azokat olvassa el, amik a város honlapján fent vannak, könnyen átláthat a szitán. Gondolunk itt arra, hogy ez az előterjesztés már messziről úgy bűzlik, mint egy tornaszerelés a szöuli olimpia után, amikor Samu bácsi – a díszpolgár – elfelejtette odaadni Marika néninek – aki nem díszpolgár –, hogy mossa ki. Ez az utolsó percben beadott, senki által nem ellenőrzött anyag felsorolja, hogy a belváros kellős közepére telepített parkolóház mennyire illeszkedik abba a hosszú távú stratégiába, amit Győr elfogadott 2010-ben, 2011-ben és 2014-ben. Ha az ember csak egyszer is átolvassa ezeket a vállalásokat, akkor rájön arra, hogy homlokegyenest szembe megy azokkal. Ugyanis ezek a dokumentumok – a borzalmas elképzeléseket felvonultató 2010-es közlekedésfejlesztési javaslatokon kívül – mind arról szólnak, hogy a parkolást a belváros peremén kell megoldania a városnak, és csökkenteni kell az ide irányuló gépjárműforgalmat. Az előterjesztő büszkén kijelenti, hogy megellette a spanyolviaszt, parkolóházat épít a Belváros kellős közepébe, mert ő ezt vállalta!

Emlékeznek még bizonyára arra, amikor ez a magát omnipotensnek gondoló polgármester kijelentette, hogy ő fog egy személyben dönteni az Ifiházról. Aztán megígérte, hogy mégiscsak megkérdezi a győrieket, ha már egyszer van ez a fene nagy demokrácia. Csakhogy az ő demokrácia-felfogása, és a valóság eddig még soha nem volt képes legalább csak érintőlegesen találkozni. Borkai demokráciája ugyanis úgy néz ki, hogy belehazudik az emberek szemébe egy 1700 fős közvélemény-kutatást, aminek az eredménye pontosan az, amit ő szeretne. Ráadásul a szóban forgó előterjesztés úgy söpri le az asztalról a 2013-ban összeszedett 1300 aláírást az Ifiház megmaradása mellett, hogy azt mondja, azoknak csak alig több mint a fele volt győri, a többi nem, hovatovább ki meri jelenteni, hogy ő megvizsgálta, és a nem győri aláírások között sok ugyanolyat olyat talált. Mindezt egy szakmai anyagban, aminek védésekor a mindig egy számmal kisebb zakót viselő alpolgármester nagyon komoly képpel kijelenti, hogy az ő 1700 fős közvélemény-kutatásuk igenis reprezentatív. Ez felelős egyébként a városfejlesztésért, éppen ezért furcsa, hogy nincs tisztában azzal, mi is tulajdonképpen a reprezentatív közvélemény-kutatás. Nagyon egyszerűen ezért most elmondjuk neki, tőmondatokban, hogy a zakó szorításában ő is megérthesse: attól reprezentatív egy közvélemény-kutatás, hogy a vizsgált 1700 fő válaszai bizonyíthatóan kivethetők a teljes populációra. Vagyis a kamu közvélemény-kutatás nem csak azért nem reprezentatív, mert nem is létezik, hanem azért sem, mert nem vetíthetőek ki a bekamuzott válaszok arányai a teljes győri lakosságra.

De ezen nincs mit csodálkozni, ezt már megszokhattuk a polgármestertől a Duna-bástya esetében is, és most ugyanerre a táncra kéri fel a győrieket a Püspökerdővel kapcsolatban. Pont azon a közgyűlésen merte a jelenlévő győriek szemébe belehazudni, hogy kikéri a véleményüket a Püspökerdőről, amelyiken úgy nyomta át az Ifiház bontását, hogy közben ígéretével ellentétben nem kérdezett meg senkit arról, mi legyen vele. Mert azt az 1700 ember megkérdezésével lefolytatott közvélemény-kutatást nem mutatták meg senkinek – nem is létezik. Azon sincs mit csodálkozni, hogy a fideszes akol birkái egybehangzó bégetéssel minden további döntést szeretett juhászuk hatáskörébe utaltak, ami azt jelenti emberi nyelven, hogy most már tényleg ő dönt mindenről, még a budi csempéjének a mintájáról is, a demokrácia meg elmehet a fenébe.

Egy bölcs öreg mondta egyszer, hogy vénségére mindenki meghülyül. Amikor a Győr+ hetilapban május 29-én megjelent „Parkolóra várva” cikket olvassa az ember, ez eszébe sem jut. Mert bizony ez az újságíróból lett zugfirkász, aki vénségére eladta magát, huszonöt percet képes volt autóban ülve pakolóhelyre várni, és közben a munkaadója szennylapját olvasgatni ahelyett, hogy megállt volna a Révai utcában, és az alatt a 25 perc alatt körbesétálhatta volna oda-vissza a belvárost. Eszébe nem jutott a határtalan önteltsége, és buzgó nyelvcsorgatása mellett, hogy miközben autóban ülve, parkolóra várva az Ifiház bontásáért jó pénzért agitáló belvárosi kereskedővé változik, esetleg már régen végzett volna ügyes-bajos dolgával, ha hajlandó lenne használni azt a két izét, ami a derekától a földig ér. És a hab a tortán, hogy állítása szerint az Ifiház a múlt és a parkolóház a jövő. Nem igazán követhető az a „kolosszáris” logika, ami erre a következtetésre juttatta, de ennek a firkász úrnak nincsenek túl nagy elvárásai a jövővel kapcsolatban, pusztán csak annyi, hogy kultúra helyett hadd parkoljon, mert neki elég az is, ha a klozet mellett meg lehet állni a lízingelt audival. Apropó a parkolóházért agitáló belvárosi boltosok: ők a Dunakapu téri mélygarázsért fohászkodók reinkarnációi. Szegényeknek most is belecsapták a bilit az arcukba. Ugyanis ők kifejezetten parkolóházat akartak, nem vegyes funkciójú parkolóházat, ami viszi előlük a boltot. Velük most mi lesz? Hiába írta alá mind a 250 ugyanúgy, ugyanazzal a fidesz irodából kölcsönkapott tollal?

A közgyűlés fidesz frakciójának egybehangzó bégetése, a pártlapok hányingert keltő, a kommunizmus szégyenteljes behódolását idéző írásai, a pártrádió és párttelevízió propagandista pénzpocsékolásai egyértelműen igazolják, hogy Győrben csak egy akarat létezik és ez egy személyben dönt minden beruházásról. Mindegy neki, hogy az ellenzéknek mi a véleménye, hogy a civil szervezetek tiltakoznak, az van, amit ő akar. Győrben diktatúra van. – Észrevette ezt már valaki?

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?